Curling i Norge

Historie

Curling har lange røtter i Norge, og sporten spredte seg fra Skottland til flere land med kaldt vinterklima i løpet av 1800-tallet, men det var ikke før stiftelsen av Oppdal Curlingclub og Oslo Curlingclub i 1954 at vi fikk vår første offisielle curlingklubb her til lands. Norge var et av grunnleggerlandene av det internasjonale curlingforbundet i 1966, og har spilt en viktig rolle i utviklingen av moderne curling. I moderne, olympisk curlinghistorie har de norske curlingherrene tatt hele 3 medaljer, en av hver valør, noe som er imponerende med tanke på den relativt korte historien til olympisk curling. Dette har gjort curling til er en av de mest populære øvelsene under vinter OL sett med norske øyne.

Gullalder

Dagens popularitet kan spores tilbake til et spesifikt øyeblikk der 700 000 nordmenn klistret foran TV skjermen å fulgte med nasjonens nye kjæledegger i en finale som ble sendt på natten i Norge. Pål Trulsen holdt nervene i kontroll og satt en perfekt dragning som gjorde at Norge vant 6-5 i et av de største øyeblikkene i mesterskapet sett med norske øyne. Dette var starten på en gullalder i norsk curlinghistorie hva allmenninteresse gjaldt og siden 2002 har nordmenn benket seg foran TV skjermen og gjort seg kjent med utrykk som double take-out, dragning på knappen og steiner som plukker. Dagens curlingherrer, med Thomas Ulsrud, i spissen fulgte opp den sportslige suksessen til Trulsen & co under lekene i Vancouver og hentet hjem en sølvmedalje i sine mye omtalte klovnebukser. Dette var med på å rette internasjonal oppmerksomhet mot norsk curling.

Utbygning og utbredelse

Som følge av den sportslige suksessen ble interessen får og prøve ut curling kraftig forsterket og flere ishaller la til rette for curling i sitt tilbud. I dag er det 31 medlemsklubber tilknyttet Norges Curlingforbund, og 13 haller i Norge tilbyr curling i en eller annen form. Norges Curlingforbund har nedsatt et eget anleggsutvalg for å øke antall curlingbaner på landsbasis for å demme opp for etterspørselen. Pågangen er spesielt stor i perioder rundt olympiske leker.

Konkurransecurling

Norske lag er representert ved de fleste internasjonale mesterskap hos damer, herrer, juniorer, mixed, mixed double og i rullestolcurling og er av de ledende nasjonene hva gjelder medaljefangst i internasjonale mesterskap de siste 30 årene. På hjemmeplan er det også stor aktivitet med Norgescup og nasjonale mesterskap for eliten, samt norgesmesterskap for junior- og veteranklasser, rullestolcurling, mixed double, mixed og individuell curling. Som en lederskikkelse innenfor internasjonal curling er Norge også jevnlig arrangør av internasjonale mesterskap og har flere åpne stevner med deltagelse fra hele verden, hvert år. På grunn av en relativt lav nybegynnerkostnad og mindre krav til fysiske ferdigheter for å komme i gang med curling har det også blitt en populær bedriftsidrett i områder med tilgang til curlingbaner, noe som ytterligere har vært med på å bringe sporten ut til massene. Mangelen på fasiliteter har likevel satt en stopper for utberedningspotensialet som ligger i sporten.